Gönderen Konu: Adana İlimizin Mutfağı  (Okunma sayısı 650 defa)

Lia

  • Ziyaretçi
Adana İlimizin Mutfağı
« : 07 Şub 2018 13:06:38 »
İÇLİ ADANA

1 kişilik
2 adet haşlanmış patates
1 tatlı kaşığı margarin
1 adet soğan
100 gram kuzu kıyması
1 tatlı kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kimyon
Yarım su bardağına yakın galeta unu
2 adet yumurta
Kızartmak için:
sıvı yağ

2 adet haşlanmış patatesi, biraz tuz da ilave ederek püre haline getirin. Buzdolabında soğutun. Çıkardıktan sonra, patatesli hamurdan ufak bezeler koparın. Baş parmağınız sayesinde içli köfte yapar gibi oyun. Bir tavaya 1 tatlı kaşığı margarini koyup, eritin. Yemeklik doğranmış soğan ve kuzu kıymasını ekleyin. Karıştırarak birkaç dakika kavurun. 1 tatlı kaşığı salça ve tuzu ilave edin. Karabiber ve kimyonu ekleyin. Bir süre daha çevirip, Ocaktan alın. Ilınmaya bırakın. İçlerini oyduğunuz patateslerin içine bu harcı doldurun. Düzgünce kapatın. Hazırladığınız içli Adanaları önce galeta ununa, sonra çırpılmış yumurtaya bulayın. Kızgın sıvı yağda arasıra çevirerek altın sarısı renk alana dek kızartın.

ADANA USULÜ BULGUR PİLÂVI (düdüklü)

500 gram bulgur
500 gram soğan (5 büyük)
350 gram domates (2 büyük)
200 gram sadeyağ, veya margarin (10 çorba kaşığı)
800 gram su, veya et suyu (3 1/4 bardak)
Tuz
Karabiber

1 Düdüklü tencereye; 10 silme çorba kaşığı sadeyağ, veya margarin koyarak, az kızdırmalı, sonra bu yağa; ufak doğranmış 5 büyük soğan ile, taşları ayıklanmış kaptan kaba savururcasına aktararak un ve kepeği temizlenmiş (bulguru yıkamamalıdır) iki buçuk bardak bulgur koyarak, soğanlar hafifçe ölünceye kadar hemen hemen 25 dakika kavurmalı, sonra bulglinkara; ufak doğranmış 2 büyük domates, veya yarım bardak su, içinde eritilmiş üç çeyrek kahve fincanı tuzsuz domates salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber, bir çorba kaşığı tuz ile üç bir çeyrek bardak da sıcak bir halde su, veya et suyu katarak, düdüklü tencerenin kapağını kapatmalıdır.
2 Sonra tencereye yüksek kuvvette ateş vererek, üstündeki düdük yukarı doğru oynayıp da bol buhar ve ıslık gibi sesler çıkarmaya başladıktan sonra hesap edilmek üzere pilâvı, kuvveti yarıya kadar azaltılmış olan ateşte 10 dakika pişirmeli ve ateşten alarak tencereyi açmadan 10 dakika bir tarafa dinlenmeye bırakmalı, sonra kapağını açarak servis yapmalıdır.

PATATESLİ KÖFTE
MALZEMESİ
1 kg. ince bulgur
1/2 kg. haşlanmış patates
3 adet sivri biber
1'er demet maydanoz, taze soğan ve taze sarımsak
1 çorba kaşığı salça
kırmızı pul biber
karabiber
tuz.

Küçük ufak doğranmış soğanı kızgın yağda kavurun. Bulguru ve patatesleri iyi bir biçimde birliktece yoğurun ve üzerine kavrulmuş soğanı ilave ederek yoğurmaya devam edin. ince ince doğranan diğer malzemeler ve baharatları da ekleyip yoğurduktan sonra, köfte biçiminde biçimlendirin.

LEPE
MALZEMESİ:
1 kuru soğan
1 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı su
1'er çorba kaşığı yağ ve salça
kırmızıbiber
tuz.

Kızgın yağda doğranmış soğanı pembeleştirin. Üzerine sırayla salça, baharatlar ve bulguru koyup kavurmaya devam edin. Daha sonrasu ekleyerek kaynatın.


KARAKUŞ

Malzemeler:
1/2 kg. irmik
1 bardak şeker
2 bardak süt
1 adet limon kabuğu rendesi
1 adet yumurta
Yeterince un
1/2 kg. ceviz içi
Şurup için:
6 bardak şeker
5 bardak su
1/2 adet limon

Hazırlanışı:
Bir gece daha önceden irmik ılık süt ile ıslatılır, üzerine yağ ve yumurta eklenerek yoğrulur. Kulak memesi yumUşaklığına gelinceye kadar üzerine un serpilir. Hazırlanan hamur 8 eşit parçaya bölünür ve üzerine nemli bez örtülerek dinlendirilir. Bezeler ayrı ayrı üzerine un serpilerek açılır. Açılan yufkaya dövülmüş ceviz içi ve limon rendesi serpilir. Tekrar oklavaya sarılarak rulo haline getirilir ve baklava dilimi durumunda kesilir. Diğer taraftan şurup malzemeleri kaynatılarak soğutulur. Kesilen karakuşlar ise bol yağda kızarıncaya kadar pişirilerek şerbetin içine atılır. Bastırılarak şurubu emmesi sağlanır. Bu tatlı yapılırken iki ayrı tava kullanılmalıdır. Her kızartmadan sonra yağ süzülmelidir.

ÇİNGENE KEBABI
Malzemeler:
1/2 kg. patlıcan
1 kg. domates
2 baş soğan
4-5 yeşil biber
1/2 demet maydanoz
yeteri kadar tuz ve sumak

Hazırlanışı:
Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir. Piştikten sonra kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir. Diğer tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonra içine doğranmış maydanoz konur ve yeniden karıştırılır. Bu karışım kızgın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üzerine dökülür. Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak biçimde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir. Sıcak servis yapılır.


ISPANAKLI VEYA ETLİ KÖMBE

Malzemeler:
4 kg. un
1 su bardağı yağ
1 tatlı kaşığı maya
2 kg. ıspanak ya da 1 kg. kıyma
1 çay kaşığı susam
yeteri kadar tuz ve su
5 baş kuru soğan
2 çorba kaşığı salça

Hazırlanışı:
Ortası açılan un tuz ve su eklenerek hamur haline getirilir. Mayalanması için 1-2 saat bekletilir. Mayalanan hamur beş eşit parçaya bölünerek bezi yapılır. Büyükçe bir tepsinin içi bir çay bardağı yağla iyice yağlanır. Beziler tepsinin çapına göre açılarak tepsiye yayılır. Soğan ıspanak ve salçadan hazırlanan iç koyularak dört kat yapılır. Başka bir kapta susam, 1 bardak un ve 1 bardak su karıştırılarak bulamaç yapılır, hazırlanan bulamaç tepsideki hamurun üzerine sürülür. En üste bir su bardağı yağ dökülür. Baklava dilimi biçiminde dilimlenen yemek fırında pişirilir.

ADANA ÇORBASI
200 ml Tat Domates Suyu
100 gr Tat Domates Püresi
200 gr Piliç GoğüS
Tat Haşlanmış Nohut
2 litre su
50 mi sirke
Taze kişniş
Karabiber
Tuz

Tencereye piliç göğsü ve suyu koyup kaynamaya bırakınız. Tavuk eti yumuşayınca kevgir sayesinde çıkartınız ve lif lif ayırıp yeniden tencereye koyunuz. Tat Haşlanmış Nohutları süzünüz. Tat Domates Suyu ve Tat Domates Püresi ile birlikte tencereye ekleyiniz. Tuz ve biber katınız. 20 dakika pişmeye bırakınız. Kuru kişniş ve sirke ilave ederek ateşten alınız. Taze kişnişi ince ince kıyarak çorbaya ekleyiniz ve servis yapınız.

MIRMIRIK ÇORBASI
MALZEMESİ:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 baş soğan
1'er çorba kaşığı katı yağ ve salça
1 adet limon suyu
1,5 lt. et suyu
kırmızıbiber
tuz

Mercimeği et suyunda kaynatarak pişirin. Küp küp doğranmış soğanı, yağ ve salça ile kavurun. Bunu et suyunun içine bir limon suyu ile beraber boca edip 5 dakika kaynatın.

KISIR
MALZEMESİ:
1/2 kg. ince bulgur
4 domates
1'er demet taze soğan, maydanoz ve nane
3-4 adet yeşil biber
1 çorba kaşığı biber salçası
2 limon
1 su bardağı sıvıyağ
nar ekşisi
kimyon
karabiber
kırmızıbiber
tuz

Bulguru, biraz sıcak su ile ıslatılarak şişmeye bırakın. Şişen bulgura, salça, nar ekşisi, yağ, tuz, limonların suyu, baharatları ekleyip karıştırın. Üstüne ufak ufak doğranmış, soğan, nane, maydanoz, domates ve biberi de koyup karıştırın.

IZGARA SEBZELİ ADANA KEBAP
Malzemeler
1 paket Adana Kebap
200 g bebek kabak
200 g bebek havuç
8 adet kuşkonmaz
2 adet domates

Hazırlanışı
Adanaları tavada, ızgarada ya da fırında ısıtın. Sebzeleri ortadan ikiye net. Fesleğen, zeytinyağı ve nar ekşisi ile harmanlayın. Sebzeleri tavada ya da ızgarada pişirin. Üzerine nar ekşisi ve zeytinyağı dökerek servis edin.

TAVUKLU PİRİNÇ ÇORBASI
MALZEMESİ:
1,5 lt. tavuksuyu,
1 kahve fincanı pirinç,
yarım tavuk,
1'er çorba kaşığı yağ ve salça,
tuz,
karabiber,
kuru nane.

Tavuğu 1,5 lt. tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzerek ayrı bir kaba alın. Haşlanmış tavuğu parçalayıp yağ ve salça kavurduktan sonra üzerine tavuğun suyunu dökün. Kaynamaya başlayınca üzerine yıkanmış pirinci katıp pişmeye bırakın. Pişen çorbanın üzerine karabiber ve nane serpip kızgın yağ gezdirin.

TUTMAÇ
MALZEMESİ:
300 gr. haşlanmış mercimek,
8 bardak et suyu,
3 bardak un,
2 bardak yoğurt,
su,
pul biber,
nane,
katıyağ,
tuz.

Unu suyla yoğurup mantı hamuru kalınlığında açın ve karelere bölün. Mercimeği hamlinkarın ortalasına koyup bohça şeklinde yapıştırın ve güneşte kurumaya bırakın. Kuruyunca et suyunda haşlayıp, ağır ağır ve karıştırarak yoğurdu ilave edin. Tuzunu ayarlayıp, bir taşım kaynatın ve ateşten alın. Üzerine tereyağında kızdırılmış biber ve kuru naneyi gezdirin.

ADANA USULÜ EZME
MALZEMESİ:
5 domates,
2 soğan,
3 sivri biber,
1 limon,
yarımşar demet maydanoz ve taze nane,
zeytinyağı,
kırmızı pul biber,
tuz.

Soğanı ve soyulmuş domatesi, ufak bir biçimde küp küp doğrayıp, pul biber ve tuzla ovun. Çekirdekleri menfaatilmış biberler, maydanoz ve yeşil naneyi ince ince kıyın ve diğer malzemeyle karıştırın. Üzerine yağ ve limonun suyunu gezdirin.

SIKMA
MALZEMESİ:
1 kg. un,
500 gr. peynir,
1/2 bayat ekmek,
4 soğan,
katıyağ,
karabiber,
kırmızı pul biber,
su,
tuz.

İnce kıyılmış soğanları yağda kavurun. Peyniri, biberleri ve tuzunu ilave ederek yeniden kavurun. Un, ıslatılmış ekmek, tuz ve suyla sertçe bir hamur yoğurun. Hamuru ufak parçalara bölüp yufka kalınlığında açın. Yufkaların her iki yüzünü de saçta ya da yağsız tavada pişirin. Üstüne yağ sürüp iç malzemeden koyarak sıkıca sarın.

TOPALAK ÇORBA
MALZEMESİ:
1/2 kg ince bulgur,
250 gr. yarma,
1 çay bardağı haşlanmış nohut,
1'er çorba kaşığı yağ ve salça,
sarımsak,
ekşi,
tuz,
nane,
kırmızıbiber.

Bulgur ile yarmayı, üzerine biraz sıcak su dökerek yoğurun. Bu karışımdan parçalar alınarak bilye gibi yuvarlayın. Topalakları kaynamış suya atıp kaynatın. İçine haşlanmış nohutları da ekleyip iyice pişirin. Tavada yağ, salça, sarımsak ve baharat karışımını kaynatarak sos haline getirin ve üzerine gezdirin.

ADANA MANTISI
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar su
İçi için:
350 gr kıyma
2 adet kuru soğan
Tuz, karabiber
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Pişirmek için:
2 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
Üzeri için:
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber

Hamur malzemesi bir araya getirerek serte yakın hamur yapılır. Hamur yarım saat dinlendirilir. Bu arada iç malzeme hazırlanır. Kıyma yağsız olarak kavrulur, üzerine rende soğan katılır, 8-10 dakika beraber piştikten sonra tuz ve karabiber katılır, ateşten alınır. Hamur 2 parçaya ayrılır. Her parça oklavayla oldukça ince açılır. Kibrit kutusu gibi dikdörtgan parçalar kesilir. Yeteri kadar kıymalı iç konur, rulo yapılır, sonra gül börek gibi bükülür. Diğer hamur parçasına da aynı prosedürler uygulanır, kızgın yağda altın rengi kızartılır. Daha sonra mantılar tepsiye transfer edilir. Üzerine tavuk suyu ve haşlanmış hohut konur. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında 15 dakika pişirilir. Servis tabağına transfer edilir. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra yalılmış tereyağlı pul biber gezdirilir.

MERCİMEK ÇORBASI
MALZEMESİ:
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1'er adet orta boy patates ve soğan,
2 adet havuç,
1 çorba kaşığı un,
2,5 lt. et suyu,
1,5 kaşık yağ,
tuz,
pulbiber,
kimyon.

Patates, soğan ve havucu temizleyip, kare biçiminde doğrayın ve yarım kaşık yağda kavurun. Üzerine un ve tuz koyup pembeleştirin. 2,5 litre et suyu da ekleyip kaynatın. Daha sonra yıkanan mercimeği de ekleyerek pişirin. Mercimekler açılınca bir süzgeçten geçirin. Çorbanın üstüne kimyon ve pul biber serpin, Sonra kalan yağı kızdırıp üzerine dökün.


Lia

  • Ziyaretçi
Ynt: Adana İlimizin Mutfağı
« Yanıtla #1 : 07 Şub 2018 13:06:59 »
NOHUTLU ETLİ BULGUR PİLAVI
MALZEMESİ:
3 su bardağı bulgur,
250 gr. kuşbaşı et,
2 diş sarımsak,
1 çorba kaşığı katıyağ,
1/2 bardak haşlanmış nohut,
tuz.

Etin üzerine, 1 litre et suyu alacak kadar su ekleyip, tüm tüm soyulmuş sarımsaklarla birlikte haşlayın ve et suyunu ayırın. Et suyunu kaynatıp, bulguru ve nohutu içine boşaltın ve bulgur suyunu çekince Ocaktan alın. Haşlanan eti, kızdırılmış yağda kavurup pilava karıştırın. Afiyet olsun.

NAMAZ ÇORBASI
MALZEMESİ:
Yarımşar kilo dövme ve gerdan eti,
1 su bardağı nohut,
2 kaşık kuyrukyağı,
kimyon,
karabiber,
tuz.

Bir gece daha önceden suda ıslatılan dövme ve nohutu etle beraber ateşe atın. Tuzunu ekleyerek kaynamaya bırakın. Yemeğin suyu eksildikçe üzerine kaynar su ekleyin. Et kemikten ayrılıp, yemeğin malzemesi eriyince kemikleri menfaatin ve karıştırın. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatın. Çorbanın üzerine kızgın yağ gezdirip, baharatları serpin. Afiyet olsun.

ADANA USULÜ PIRASA
MALZEMELER
500 gr. parça kuşbaşı et
1 kg. pırasa
½ çay bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet limon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Pırasaları bir tezgahta 1 santimlik halkalar biçiminde doğrayıp, yıkıyoruz. Sonra bir tencereye sıvıyağ ve salçayı koyup, 1 dakika kadar kavurup, kuşbaşı etleri ilave ediyoruz. Etimizi 10-12 dakika kadar soteliyoruz. Yani biraz yumuşayana kadar pişiriyoruz. Et suyunu çekince de halka halka doğradığımız pırasaları ekliyoruz. Birlikte 5-6 dakika kavuruyoruz. Üzerine tuz ve karabiberini ekliyoruz ve 1 limonun suyunu sıkıyoruz. Hemen haşlanmış nohutları da ilave ediyoruz. Göz kararı, üzerine tam çıkacak kadar ancak fazlası değil, sıcak su katıyoruz. Pırasalar yumuşayınca pirinçleri ilave ediyoruz. Pirinçler uzayıp, yumuşadığında yani ortalama 12-15 dakika sonra ocağın altını kapatıyoruz.

ADANA USULÜ ETLİ KABAK DOLMASI

5 Orta boy kabak
1/2 Çorba kaşığı salça
250 Gr. Orta yağlı kıyma
1/2 Çorba kaşığı kuru nane
2 Çorba kaşfğı pirinç
5-6 Diş sarımsak
1 Orta boy soğan
8-10 Dal maydanoz
1/2 Limon

Kabakları yıkayıp sap ve uç kısımlarını netiz. Ortadan enine ikiye bölerek kabuk kısmı 6-7 mm. kalıncaya kadar içini ince uçlu bir bıçakla oyunuz.
Dolma içini hazırlayınız. Kabakları doldurup tencereye diziniz. Soyulmuş sarmısak, tuz ve karabiber serpip 2 su bardağı kaynar su dökünüz. Hafif hararetli ısıda yarım saat pişiriniz. Nane ve limon suyu ilave edip bir taşım kaynatınız.

İçinin Hazırlanması:
Kıymayı derin bir kaba koyunuz. İçine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, kabukları çıkartılıp fındık büyüklüğünde doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip karıştırınız. Domates olmadığı zaman 1/2 çorba kaşığı salçayı bir çay bardağı su ile sulandırıp katınız.

NOHUTLU KURU PATLICAN DOLMASI
*20-25 adet dolmalık kuru patlıcan
*250 gr yağlı kıyma
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
*1,5 su bardağı pirinç
*1 adet büyük kuru soğan
*1 çorba kaşığı biber salçası
*1 tatlı kaşığı kuru nane
*2 çorba kaşığı tereyağı
*1 çorba kaşığı nar ekşisi
*1 tatlı kaşığı karabiber
*1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
*1 adet limon suyu
*2-3 diş sarımsak
*1 tatlı kaşığı kuru nane

İç malzemesi üzerine 1 su bardağı su ekleyerek karıştırılır. Tuzlu suda haşlayarak yumuşatılmış kuru patlıcanlara doldurulur. Tencereye dizilir, üzerine parça parça tereyağı konur, 1 su bardağı sıcak su eklenir. Kapaklı olarak 20-25 dakika pişirildikten sonra pişme suyundan 2-3 kaşık alınır, limon suyu dövülmüş sarımsak ve kuru nane ile karıştırılır. Dolmaları üzerine gezdirilir, 10 dakika daha pişirilir. Sıcak servis yapılır.

ADANA USULÜ BULGUR PİLÂVI
Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
2+1/2 bardak bulgur,
3 baş büyük soğan,
iki domates,
3/4 bardak tereyağı,
1+1/2 bardak et suyu,
yeterince tuz,
1 çay kaşığı karabiber.

Yapımı: Tereyağını tencereye koymalı ve az kızdırmalı. Sonra buna ince ince doğranmış soğanlarla taşları ayıklanmış, yıkanmış ve bir tülbent içinde sıkılarak suyu menfaatilmış bulglinkarı katmalı. Soğanlar hafif ölünceye kadar yani 25 dakika kadar orta ısıdaki bir ateşte kavrulmalı.
Soğanlar ölünce tencereye ufak ufak doğranmış domatesleri, karabiberi, yeterince tuzu (genel olarak 1 kaşık silme) sıcak et suyunu katmalı ve iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını örtmeli Bulgur, suyunu çekinceye kadar orta ısıdaki bir ateşte 15 dakika kadar pişirilmeli.
Bulgur pilâvı pişince yarım saat kadar çok hafif bir ateşte (mümkünse kıvılcımlı közde) demlendirmeli, yarım saat sonunda şu şekilde bir karıştırdıktan sonra on dakika daha demlenmeye bırakmalı, sonra tabağa koyup servis yapmalı.

DİLME
MALZEMELER:
8 adet ufak patlıcan
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy domates
150 gr kıyma
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
ÜZERİ İÇİN:
1 çorba kaşığı salça
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:
Patlıcanlar çubuklu soyulur. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Bu arada akşamdan ıslatılmış mercimek pişirilir. Karıştırma kabına ince kıyılmış soğan, kıyma, küp doğranmış domates, haşlanmış mercimek, karabiber ve tuz konur karıştırılır. Patlıcanlar tam ortadan yukarı doğru kesilir yalnız bir parmak kalınca koparılmayacak biçimde bırakılır. Hazırlanan malzeme kesik kısma doldurulur, tencereye dizilir. Üzerine salça, su ve yağ karışımı gezdirilir. Orta ateşte 30-35 dakika pişirilir. Sıcak olarak sofraya getirilir.

ADANA ÇORBASI
Malzeme :
2000 gr. et suyu (8 bardak)
200 gr. kıyma
100 gr. nohut (1/2 bardak)
1 orta domates
1 çorba kaşığı salça
1 kahve fincanı sirke
2 kahve kaşığı kekik
Tuz, biber

Yapılışı :
Bir tencereye et suyu konur, buna bir gece suda ıslatılmış ve vn muşuncaya kadar haşlanmış 10 gr nohut, ufak doğranmış ve 5 dakika kadar pişirilerek püre haline getirilmiş bir domates ya da 1 çorba kaşığı domates salçası ve yarım çorba kaşığı tuz koyarak kavuntılır. Diğer taraftan 200gr kıymaya bir miktar tuz ve karabiber konu rak yoğurulur ve ufak köftecikler yapılır. Bu köfteler nohutlu et suyuna atılarak 20 dakika haşlanmaya bırakılır. Sonra, tencere ateşten alınarak çorbaya 1 kahve fincanı sirke, kekik ilâve edilir. Servis yapılır.

ADANA USULÜ İÇLİ KÖFTE

İÇ HARCI İÇİN:
500 gr.orta yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz, karabiber. pul biber
1 demet maydanoz
DIŞI İÇİN:
1 su bardağı ince bulgur
1 adet yumurta
500 gr yağsız dana kıyma
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
Tatlı kaşığı kimyon, tuz.
YAPILIŞI:
Soğanları tavla zarı formunda doğrayın. Margarini bir tavada eritip üzerine soğan ve kıymayı aktardıktan sonra kıymayı suyunu verip yeniden çekinceye ve tencerenin dibi tutuncaya kadar iyice kavurun. Biber salçasını da ilave ettikten sonra karıştırarak 3 dakika daha kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp üzerine ince kıyılmış maydonozu ilave ettikten sonra kıyma iyice soğuyuncaya kadar kenerda bekletin.
Bulguru 1 su bardağı suyla ıslatın. 10 dk. kadar bekledikten sonra üzerine yağsız kıymayı aktarıp iyice yoğurun. Yumurta, salça, un, tuz, karabiberi ilave edin ve yoğurmaya devam ederek yumUşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız bulgur hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yuvarladıktan sonra ortalarına işaret parmağınızla bastırarak içlerini oyun. Oyukları daha önceden hazırladığınız kıymalı harçla doldurup kapatın. Hazırladığınız köfteleri büyük bir tencerede kaynattığınız tuzlu suya atın. Köfteleri 4-5 dk.haşladıktan sonra bir tel süzgeçten geçirerek tencereden alın ve sıcak sıcak servise sunun.

DUL AVRAT ÇORBASI
MALZEMELERİ:
4 su bardağı su
1 su bardağı yeşil mercimek
3 çorba kaşığı erişte
1 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

YAPILIŞI:
4 su bardağı suyu tencereye alın. Mercimeği haşlayın. Kaynayınca 3 çorba kaşığı erişteyi atın. Tavada 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. Nane ve kırmızıbiberi yağda yakın. Çorbanın üzerine gezdirip, servis yapın.

DUL AVRAT ÇORBASI
MALZEMESİ:
2 bardak un,
1 limon,
1 bardak mercimek,
2 çorba kaşığı yağ,
1 'er çorba kaşığı nane ve biber salçası,
su,
tuz.

Un, tuz ve su ile kulak memesi kıvamında bir hamur yapın. Bir süre beklettikten sonra, 3 mm. kalınlığında yufkalar-açın ve ufak kareler biçiminde net. Mercimeği yeteri kadar suda haşlayıp içine kestiğiniz hamlinkarı atın ve tuzunu ayarlayın. Hamlinkar pişrçıce limonun suyunu sıkıpateştenindirin.Eritilmişyağabibersalçası, nane karıştırarak, çorbanın üzerine dökün.

ADANA ŞİŞ KÖFTE
Malzemeler:
500 gr. az yagli koyun kiymasi
150 gr. kuyruk yagi
3 adet orta boy sogan
1 demet maydanoz
2 çay kasigi tuz
1 çay kasigi kirmizibiber
1 çay kasigi dovulmus yaprak kirmizibiber
Yapilisi:
1) Sogan ve maydanozu ince ince kiyin. Kuyruk yagini da çift biçakla incecik kiyin. Kiyma, tuz ve kirmizibiberi diger gereclerle karistirip iyice yogurun.
2) Yukarda açikladigimiz gibi, yumurta buyuklugunde parçalara ayirin. Sislerin uzerine avuç arasinda sikistirarak geçirin. Üstlerini yagladiktan sonra, izgara üzerinde çevirerek kizartin. Diger kebablarda oldugu gibi servis yapin.

İHBEYŞİ
MALZEMELER

50 gram kıyma
1,5 çorba kaşığı köftelik bulgur
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı margarin
1 adet arpacık soğanı
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 diş ezilmiş sarımsak

YAPILIŞ TARİFİ
Kıyma, birbuçuk çorba kaşığı köftelik bulgur, 1 çay kaşığı kırmızıbiber ve 1
çay kaşığı tuzu macun haline gelene kadar yoğurun. Nohut büyüklüğünde
parçalar koparıp, yuvarlayın,
1 tatlı kaşığı margarini tavada eritin, 1 adet arpacık soğanını yemeklik
doğrayıp, tavada kavurun, 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyin, 1 çay bardağı suyu
ilave edin. Küçük köfteleri tencereye alın. On beş dakika pişirin.
İnmesine yakın 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1 diş ezilmiş sarımsağı ilave
edin. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.

ADANA KEBABI
Yarım kg. yağsız kıyma
150 gr. kuyruk yağı
3 adet büyük soğan
1 bağ maydanoz
tuz
kırmızı pul biber

Önce soğanı kalın rende ile rendeleyin, maydanozu mümkün olduğu kadar ince kıyın. Bütün malzemeyi birbirine katarak yoğurun. Şişde pişirerek ısıtılmış pide üzerinde servis yapın. Bu kebabı acı katmadan hazırlanırsa Urfa kebabı olur.

 

Dost Siteler : sohbet siteleri | sohbet odaları | bizim mekan | islami sohbet | islami chat | mynet sohbet | cinsel sohbet |